Garantilön blev provisionslön

Uppdaterad
Publicerad

Telefonförsäljningsföretaget Mobilett har med omedelbar verkan dragit in de anställdas garantilön på 10 000 kronor och övergått till ren provisionslön.

Vid kontoret i Vilhelmina fick personalen i förra veckan skriva på avtal som dessutom gällde retroaktivt från den 1:a juni. Flera anställda slutade omedelbart och reaktionerna är upprörda.

– Det är jättedålig stil av företaget. Lönen var dålig redan innan och det här är en stor försämring, säger Johanna Grönlund före detta anställd vid Mobilett.

I förra veckan kallades personalen vid Mobiletts enhet i Vilhelmina till enskilda samtal med sin chef. De anställda uppmanades att skriva på ett nytt anställningskontrakt där grundlönen på 10 000 kronor var borttagen och lönen helt baserades på provision. Eftersom företaget saknar kollektivavtal genomfördes förändringen utan att ha föregåtts av några fackliga förhandlingar.

– De flesta medarbetare mottog detta väldigt positivt för att det här gör det möjligt att tjäna ännu mer pengar. Provisionen kommer nära nog att fördubblas. Jag hoppas att även personalen i Vilhelmina ska se detta, säger företagets VD Esa Jernstedt.

– Det finns anställda som tjänar 40 000 kronor i månaden med provisionslön och genomsnittet ligger på ungefär 18 000 kronor.

Före detta anställda som Västerbottensnytt talat med håller inte med om den bilden. De menar att företagets försäljning gått mycket trögt den senaste tiden och att det därför är svårt att komma upp i en någorlunda hygglig månadsinkomst på provisionsbasis.

Bakgrunden till den drastiska förändringen av lönesystemet är enligt Esa Jernstedt den skärpta konkurrensen inom telebranschen.

– Priserna på telefonitjänster faller och då vill våra kunder också betala mindre till oss, säger Esa Jernstedt.

Mobilett har, enligt företagets egna uppgifter, 160 anställda vid åtta kontor i landet. Företaget sysslar med att per telefon sälja telefonabonnemang till företag. I Vilhelmina, där verksamheten startade i slutet av förra året, har företaget som mest haft 20 anställda. Idag är det, enligt Esa Jernstedt, tolv personer som jobbar vid kontoret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.