Foto: Berno Jonsson, SVT

Elva vårdplatser hotas när psykiatrin ska spara

Publicerad

Gästhuset som är en del av psykiatrin i Skellefteå hotas av nedläggning. Och nu är både personalen och anhöriga till de som söker vård upprörda över planerna på nedläggningen.

Att lägga ner Gästhuset innebär en besparing på 2,8 miljoner kronor och det definitiva beslutet väntas tas av regionens hälso- och sjukvårdsnämnd i januari, något Norran var först med att rapportera.

– Det här innebär ett stort svek mot de patienter som vi har här då vi kan erbjuda en lugnare miljö med hemmakänsla istället för en traditionell psykiatrisk klinik, säger Helen Winnberg som är skötare i Gästhuset.

Stort upptagningsområde

Gästhuset är en mellanvårdsform med upp till elva vårdplatser för personer med ångest, kris eller trauman och upptagningsområdet är hela södra Lappland.

-Den här verksamheten behövs mer än någonsin nu då pandemin har gjort att psykiska ohälsan ökar på grund av isolering, rädsla och ångest, säger Anette Henrysson som också är skötare.

”Vägt olika alternativ”

Jan Sundström som är vårdutvecklare vid regionen menar att man hyvlat under en längre tid med små besparingar men att det inte räcker utan att man nu måste ta en större klyfta.

– Vi har vägt olika alternativ mot varandra och kommit fram till att det här kanske är den minst smärtsamma lösningen, säger Jan Sundström.

”Sparar på fel ställe”

Men han får mothugg av personalen vid Gästhuset.

– Vi förstår också att det måste sparas men det tas på fel ställe för det är nu man ska rusta upp istället för tvärtom då vi behöver möta det ökade behovet av vård som kommer. Det blir också ett ökat tryck på andra enheter och det innebär att det i slutändan kommer att bli dyrare med den här så kallade besparingen säger Anette Henrysson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.