Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör gatudriftchef Per Hilmersson om läget för kommunens snöröjare. Foto: SVT

Umeås gatudriftschef: ”Läget ser illa ut – haft det jättetufft”

Uppdaterad
Publicerad

Vädret och snömassorna har ställt till med stora problem längs kusten i Västerbotten. I Umeå är gatudriftschefen mycket bekymrad.

– Det ser illa ut, vi har haft det jättetufft. Och de 20 centimetrarna blötsnö som föll i natt fick bägaren att rinna över, säger Per Hilmersson.

Det rådande läget efter de senaste dygnens nederbörd har gjort att kommunen tvingats prioritera om resurserna till de större vägarna.

– Vi har fått lov att pausa plogningen på alla cykelvägar för att åtminstone huvudgatorna ska vara i körbart skick så att blåljus och kollektivtrafik ska kunna ta sig fram, säger Per Hilmersson.

Just nu är många vägar i dåligt skick, men gatukontoret hoppas på att snöandet ska avta så att de hinner jobba ikapp. Något som kommer ta minst två till tre dygn. Värst drabbat är Holmsund.

– Där har det fallit betydligt mer snö än i Umeå.

”De som kör måste få sova”

Tills nu har kommunen kunnat köra med full styrka, men måste nu börja minska ned.

– De som kör behöver få sova, en stund i alla fall. Men vi gör allt vi kan, säger Per Hilmersson.

Däremot ska inte de nya reglerna om dygnsvila påverka i någon större utsträckning, det har kommunen kunnat planera för. Däremot kan vissa mindre entreprenörer drabbas.

Nu hoppas gatudriftchefen bara på att snöandet ska avta.

– Det skulle ha börja avta för två timmar sedan egentligen, så prognosen verkar inte stämma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.