”Det här är historiskt” – se när de borrar efter fynd Foto: SVT

Genombrott i malmletandet ger Boliden hopp om ytterligare gruvbrytning

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste stora mineralfyndet i närheten av Strömfors och Nyholm utanför Bolidens samhälle i Skellefteå kommun betecknas som en riktig fullträff av ansvariga inom Bolidenkoncernen. Den beräknas till 2,6 miljoner ton och innehåller mest silver och zink men också guld, koppar och bly.

– Det är med god marginal ett av de största fynden vi gjort under de senaste åren, säger Mac Fjellerad Persson som är geolog och sektionschef för den prospekteringsgrupp som jobbar i Bolidenområdet.

Redan för två år sedan stötte geologer på fyndigheten som ligger cirka fyra kilometer från Bolidens anrikningsverk och sedan har prospekteringen fortsatt i hela området.

– Fyndet ser mycket lovande ut och nu går vi vidare för att utreda förutsättningarna för en framtida brytning, säger Stefan Romedahl som är direktör för Boliden Gruvor.

Längtar efter guldet

Rasmus Åslund från Malå sköter borriggen och just nu har han och kollegan borrat sig 300 meter snett ner längs malmkroppen och det ligger fullt med borrprover i fina trälådor vid sidan av borriggen.

– Jag brukar titta på proverna och man kan se lite stänk av malm i dem. Men det är ju guldet man längtar efter att få hitta, säger Rasmus Åslund med eftertryck i rösten och skrattar.

Se mer från arbetet med borrningarna och hör röster från geologerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.