• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: Vetenskapens värld.

Gensaxen fortsätter att utvecklas

Publicerad

Vetenskapens värld den 21:a mars handlar om våra gener och om den senaste gentekniken. Bland annat får vi en inblick i den revolutionerande nya gentekniken som kallas Crispr, en upptäckt som Umeåforskaren Emmanuelle Charpentier varit med och utvecklat.

I Vetenskapens värld ikväll handlar programmet om våra gener och den revolutionerande gentekniken Crispr – upptäckter som gjordes i Umeå.

Vad innebär tekniken och vad kan man egentligen göra med den? Klockan 20:00 i SVT2 sänds programmet.

DET HÄR CRISPR-CAS9

Crispr-Cas9 är en teknik som gör det enkelt att ändra i arvsmassan på vilken livsform som helst, klippa bort gener, eller föra in nya gener. 

Emmanuelle Charpentier gjorde upptäckten när hon studerade bakteriers immunförsvar. Bakterier har ett eget slags vaccinationsprogram som skydd mot anfallande virus, och det kallas för Crispr-Cas9. Charpentier och Doudna kom på hur de kunde styra bakteriens försvar, och använda det för att klippa och klistra i arvsmassan hos vilken cell som helst.  

Tidslinje:

Maj 2012: Charpentier och Doudna skickar in patentansökan till US Patent and Trademark Office. 

Juni 2012: Charpentiers och Doudnas artikel publiceras i Science: ”A programmable dual-RNA-guided DNA endonuclease in adaptive bacterial immunity.” 

December 2012: Zhang skickar in patentansökan till US Patent and Trademark Office. 

Januari 2013: Zhangs artikel publiceras i Science: ”Multiplex genome engineering using CRISPR/Cas systems.” 

April 2014: Zhang tilldelas patentet. 

April 2015: Charpentier och Doudna överklagar patentet. 

Mars 2016: Förhandlingarna börjar om vem som är rättmätig innehavare av patentet för Crispr-Cas9. Patentdomare kommer att begära in bevisning från alla parter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.