Det gängse sättet att se på läkemedelsföroreningar i vatten har varit att mäta hur giftiga läkemedel som konstruerats för att förbättra hälsan för människor är för vattenlevande organismer. Ett konceptuellt fel, menar Jonatan Klaminder som tillsammans med en grupp Umeåforskare konstaterat att abborrar som fått leva i vatten förorenat med ångestdämpande preparat lever längre än de som levt i rent vatten i laboratoriemiljö.
– Det är mycket möjligt att det skulle bli motsatt effekt ute i naturen. Att aborrar i ett vatten förorenat med ångestdämpande läkemedel skulle löpa en större risk att bli uppätna. Vi ifrågasätter hur man riskbedömer läkemedelseffekterna i miljön i dag, säger Jonatan Klaminder, docent vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet.
Riskklassningssystemet undermåligt
Forskarvärlden har varit så tankemässigt låsta i sin jakt på att jaga effekter av föroreningar att man skapat ett riskklassningssystem som gör det omöjligt att upptäcka ”positiva” hälsoeffekter av läkemedel, menar Jonatan Klaminder.
– Någonstans har vi glömt att föroreningar också är läkemedel som är designade för att förbättra hälsan.
I studien visar Umeåforskarna att sådana terapeutiska effekter är möjliga för fiskarna och att man bör ta det i beaktande när man försöker förstå hur ekosystem påverkas av läkemedel i vatten.
– Det är möjligt att vi med såna här föroreningar skapar en effekt som är positiv för en viss art, att vi skapar nya ekosystem som aldrig tidigare har funnits i historien.
– Det är möjligt att det är ett problem. Det är i alla fall något vi bör ta reda på.
Instabilt ekosystem troligt
I ekologi är fungerar det så att om en art får en fördel så ökar den, den äter upp någon annan art eller äter upp maten för en annan art.
– Skapar vi ett ekosystem som styrs av en helt ny faktor som inte testats under evolutionens lopp så är det troligt att vi får ett instabilt system.
Vad spelar det för roll om en art försvinner?
– Det är en filosofisk fråga och svaret beror på vem du frågar. Men i grund och botten måste vi förstå hur vi påverkar ett akvatiskt system. Vi bör veta hur vi förändrar och vilka effekter det ger innan det händer.