Sedan dagligvarubutiken i Latikberg stängde är det långt till affären för glesbygdsfamiljerna. Foto: SVT

Glesbygden töms på butiker

Uppdaterad
Publicerad

Krisen för butikerna i glesbygden fortsätter. Värst är läget just nu i triangeln Åsele – Vilhelmina – Lycksele där det inte finns en enda butik kvar.

Latikberg, Ålund och Rödåsel är tre exempel på livsmedelbutiker i glesbygd som stängt den senaste tiden. I Granö och Åmsele har Coop Nord bestämt sig för att lägga ned, men lokala ägare har tagit över.

När butiken i Latikberg stängde i slutet av april var det den sista butik som återstod mellan Lycksele och Vilhelmina. De som bor i byar som Risbäck och Norrbäck har nu omkring 6 mil till närmaste livsmedelsaffär och all annan service som brukar finnas knuten till butiker i glesbygd.

Drastisk minskning

Sedan flera år är också butiken i Lillögda längs vägen mellan Lycksele och Åsele nedlagd. Därmed är ett område som är betydligt större än Umeå kommun helt utan affär. Överhuvudtaget har koncentrationen inom dagligvaruhandeln varit snabb. Mellan 2002 och 2010 minskade antalet dagligvarubutiker i Västerbotten från 251 till 199.

Var med!

Västerbottensnytt kommer under denna vecka att spegla krisen för butikerna i glesbygd och titta på vilka vägar det finns att behålla servicen.

Har du tankar kring butiksnedläggningarna eller hur de kan förhindras får du gärna höra av dig via mejl vbnytt@svt.se, eller via vår facebooksida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.