Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva-Lena Öberg, kurator på hud- och STD-kliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Foto: TT, SVT

Gonorréfallen ökar i Västerbotten – dejtingappar en förklaring

Publicerad

Antalet personer som har smittats av könssjukdomen gonorré har ökat kraftigt i Västerbotten och övriga landet. Dejtingappar, resor och ett uppdämt sexbehov efter pandemin tros ligga bakom.

I Region Västerbotten steg fallen från 8 till 23 mellan 2021 och 2022 och i hela landet ligger ökningen på 25 procent. Ökningen är stor speciellt bland personer under 25 år, men även de över 30 år finns bland de smittade.

– Ökningen kan bero på att vi har levt under pandemin och nu finns ett behov av att få träffas och vara nära varandra, säger Eva-Lena Öberg, kurator på hudkliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Skydd mot graviditet anses viktigast

Hon lyfter även fram dejtingappar som en förklaring till att sexkontakterna har ökat.

– Jag vet att det är många män och kvinnor som har frågat om man har spiral eller något annat preventivmedel innan man har sex. Kommer man fram till att det finns ett skydd mot graviditet då kör man ändå och tänker inte på att det finns sjukdomar som man också ska skydda sig mot, säger Eva-Lena Öberg.

Vad kan du ge för råd för att undvika att smittas av könssjukdomar? 

– Jag vill säga att har man ett aktiv sexliv med mer än en person och inte är monogam så ska man skydda sig och testa sig om man är orolig, säger Eva-Lena Öberg.

I klippet berättar hon mer om den ökade spridningen av könssjukdomar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.