Fram till vecka 18 har vi idag fri abort, men får man tillstånd från Socialstyrelsen kan kvinnor abortera i slutet på vecka 21.
Tack vare att vården har utvecklats har glappet blivit allt mindre mellan abortgränsen och när foster faktiskt kan födas.
– Man blir ett barn tidigare idag. Förr var det så stort glapp mellan abort och överlevnad att man inte behövde fundera på konflikten. Men nu är vi där, konstaterar Sven-Olov Edvinsson, ledamot i Statens medicinsk-etiska råd.
När han i mitten av 70-talet började jobba som läkare höjde man på ögonbrynen om en bebis kunde räddas i vecka 28 eller tidigare. Men idag, 40 år senare, finns det alltså ett fåtal barn som har överlevt – bland annat i Umeå. Detta trots att bebisarna fötts sent under vecka 21.
Gränser suddas ut
Idag har vi fri abort till vecka 18, men får man tillstånd från Socialstyrelsen kan kvinnor abortera senare. Gränsen går vid 21 veckor och sex dagar, eftersom fostret anses vara livsdugligt efter 22 veckor.
Men nu har gränsen mellan abort och livsduglighet suddats ut och därför måste Socialstyrelsen undersöka om det bör ändras.
– Det här är en känslig och stor fråga att sänka abortgränsen, så det är något vi måste analysera noggrant, säger Göran Ewerlöf, ordförande i Socialstyrelsens rättsliga råd, som ger tillstånd att abortera efter vecka 18.
Hur exakt kan man åldersbestämma ett foster?
– Ja, det är en osäkerhetsfaktor i det sammanhanget. Om jag gör fosterdiagnostik via ultraljud så kan det diffa en vecka säger han.
Finns det för- och nackdelar med att flytta på gränsen?
– Nackdelen jag ser med detta är att man inskränker på kvinnans rätt att göra abort. Risken är att kvinnor som vill göra det får föda allvarligt skadade barn, som man har upptäckt under vecka 21 inte mår bra, säger Göran Ewerlöf.
Ellie föddes i vecka 25
Sandra Karlsson från Kusmark utanför Skellefteå fick dottern Ellie för åtta månader sen. Hon föddes redan i vecka 25 och var alltså inte många veckor från abortgränsen.
– Hon har ju ett kullbarn som är född i vecka 22. Han mår bra, och hans mammor är överlyckliga, säger hon och fortsätter:
– Jag anser väl att gränsen ska gå vid 18-19 veckor, för om några år tvivlar jag inte på att man kan rädda barn ännu tidigare.
Men att det fötts ett fåtal barn i vecka 21 och överlevt tror inte Sven-Olov Edvinsson är nog för att abortgränsen ska flyttas i första taget.
– Nej, det tror jag inte. Det är roligt att se vilka framsteg som görs. I Umeå och Uppsala gör de alltid sitt bästa när barn föds för tidigt, och det är uppenbart att de lyckas. Men det kommer att ta ett till innan man vet säkert, om det är en trend som håller i sig, eller om det är tillfälligheter.