Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se räddningstjänstens släckningsarbete vid gräsbranden i Skellefteå kommun. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Gräsbrand i Skellefteå – stor som tre fotbollsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen brann det på en åker och i skogen i Skråmträsk i Skellefteå kommun. Räddningstjänsten var på plats och kämpade mot branden. Samtidigt varnar SMHI för mycket stor risk för gräsbränder i området.

– Om man ska elda och det är vind är det bra att avstå, så att det inte sprider sig, säger Per Mikaelsson, styrkeledare.

Klockan 13:37 larmades räddningstjänsten till en gräsbrand utanför Skråmträsk. Vid två-tiden var räddningstjänsten på plats där en brand konstateras.

Vid 16-tiden pågick släckningsarbetet fortfarande. Branden hade spridit sig till en skogskant.

– Det låg en hög rökpeare över Skråmträsk. Det var en åker som brann och det hade spridit sig till närliggande skog, sa Patrik Sameulsson, SVT reporter på plats.

SMHI varnar för att risken för att gräsbrand både uppstår och sprids är stor, de uppmanar till stor försiktighet vid eldning utomhus.

Klockan 16:46 hade räddningtjänsten avslutat arbetet och lämnat platsen.

– Det är ungefär tre fotbollsplaner som har brunnit, säger en operatör på SOS Alarm om hur stor yta som berörts av branden.

Det finns inga uppgifter om personskador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.