Foto: TT/SVT

Ny studie – gravida i Västerbotten rör sig för lite: ”Ökad risk vid födseln”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som rör sig mindre under graviditeten löper större risk för komplikationer vid födseln. Det visar en studie i projektet NorthPop som sedan 2016 följt 5 000 gravida kvinnor i Västerbotten.

– Detta ökar risken för sämre hälsa hos mödrarna under graviditeten, säger Magnus Domellöf som är huvudansvarig vid projektet.

Gravida kvinnor i Västerbotten går upp mer i vikt och rör på sig mindre än vad som rekommenderas. Det har man i en studie vid Umeå universitet och Region Västerbotten kommit fram till, inom projektet NorthPop.

– Det är ett viktigt fynd eftersom det visar att det finns möjlighet att förbättra hälsan hos gravida kvinnor och deras barn, säger Lina Meander vid Instutionen för klinisk vetenskap.

I studien har man sett att de kvinnor som rör sig mindre under graviditeten löper större risk för komplikationer vid födseln, samt har sämre hälsa under graviditeten.

”Ökade risker”

– Risken ökar för akut kejsarsnitt, blödning vid förlossning och sämre hälsa hos mödrarna under graviditeten säger Magnus Domellöf, huvudansvarig för NorthPop.

NorthPop är ett projekt där man totalt kommer att följa 10 000 gravida kvinnor och deras barn i länet. Detta är den första studien man presenterar efter att i flera års tid samlat in material. Projektet förväntas bidra med en stor mängd forskningsresultat i framtiden.

– Vi förväntar oss att det här stora materialet blir en guldgruva för forskning vid Umeå Universitet i flera decennier framöver, säger Magnus Domellöf.

Hör mer om studien i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.