Knottgrillen som fälla mot knotten uppfanns efter ett långkok i grillen. Foto: Anna Rosenberg

Grillen – den ultimata knottfällan

Publicerad

Det var i lördags som Anna Rosenberg och hennes man till slut tog ett krafttag mot knotten som invaderade familjens sommarställe. Och fällan fungerade långt över förväntan.

Anna och hennes man fick idén till sin hemmagjorda knottfångare efter att ha testat grilla med den så kallade ormmetoden. Metoden innebär att man lägger kolbriketter i en cirkel och låter de antända varandra för att få en långvarig värme.

– Min man kom på idén efter att vi testat köra långkok med grillen, och såg på morgonen efter att det var en hel del knott på grillen säger hon och fortsätter:

– Så vi gned lite matolja på locket och testade, och det fungerade galet bra, långt över förväntan.

Knottgrillen sprids som en löpeld

Familjens egna husmorstips på har nu blivit viral sedan Anna sent på måndagskvällen lade upp en bild på den hemmagjorda knottfällan på Facebook. Tanken var att dela med sig till några få vänner, men i skrivande stund har inlägget om knottgrillen delats närmare 12 000 gånger.

– Det känns helt galet och jätteroligt att det fått sådan spridning. Men det funkar verkligen, det är svårt att säga hur många knott det var, men flera lager med knott fastnade och torkade. Ja lite äckligt är det, men det är det värt!

Fungerar det även mot mygg?

– Det har vi inte hunnit testa, vi har inte så mycket mygg i sommarstället, ni får testa, säger Anna med ett skratt.

Håll koll

Brandförsvaret höjer ett varningens finger för den som vill testa den udda fångstmetoden.

– Lämna inte grillen obevakad, annars ser jag inga problem, säger Lars Mårvall vid Umeå brandförsvar.

1. Gör en ring med briketter i grillen, dubbla lager i två rader. Låt det vara en glipa och tänd på i ena änden (då tänder de varandra sakta och grillen håller sig varm väldigt länge).

2. Stäng spjället på ovansidan och ha spjället på undersidan lite öppet.

3. Olja in locket med matolja.

4. Lägg på locket och låt knotten komma!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter