Foto: SVT

Grönt ljus för en av Sveriges största satsningar på vattenvård

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten har fått grönt ljus för ett restaurerningsprojekt som ska återställa vattendrag efter flottningsepoken. Med en budget på 179 miljoner så blir det ett av Sveriges största vattenvårdsprojekt någonsin.

Det är spåren från flottningen som nu ska återställas. Där och då var det många människor som slet hårt för att rensa hinder ur älvar och vattendrag för att timmret skulle nå kusten. Idag sker timmertransporterna på väg men få vattendrag har återställts och viktiga livsmiljöer för hotade arter som bland annat lax, utter och flodpärlmussla har försvunnit.

– Historiskt sett har vi en väldigt stor skuld sedan flottningen, säger Roger Vallin, vid Länsstyrelsen i Västerbotten.

”Vi kan återskapa naturen”

Vallin har arbetat med flera restaureringsprojekt tidigare och relativt snabbt kan de se effekt av åtgärderna.

– Det är ju väldigt inspirerande när vi skapar lekbottnar och nästan direkt så använder lax och öring den. Det är ett fantastiskt bra kvitto på att vi kan återskapa naturen, säger han.

Dessa vatten restaureras

Mellan 2021-2026 kommer restaureringsarbetet kommer genomföras i från Öreälvens mynning i havet med flera biflöden upp till Storforsen ovanför Örträsk i Västerbotten. Ammerån, Åre och Rörström i Jämtland samt Moälven och Hemlingsån i Västernorrland kommer även att restaureras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.