Foto: SVT

Gruvskandalen växer

Uppdaterad
Publicerad

I bara ett och ett halvt år drevs Blaikengruvan. Sen 2008 har den stått öde mitt i fjällvärden. Miljön är totalförstörd. Gruvbolaget har gått i konkurs. Gruvan blev inte den vinstmaskin som man hoppades på.

Minst 300 miljoner kronor kan saneringen nu komma att kosta, kanske ännu mer.

– Man har inte gjort de undersökningar som kanske skulle ha krävts och myndigheterna kanske inte har ställt de frågorna, säger Krister Fjellstedt, platschef Blaikengruvan.

Och sen har det blivit utsläpp som man inte har kunnat hantera vissa gånger?

– Vissa gånger har det varit så.

– Våran bedömning som det ser ut i dag är att konkursboets tillgångar inte kommer att räcka. Troligen kommer staten få skjuta till medel. När det inte finns någon som kan betala så är det staten som får gå in och ta kostnaderna, säger Magnus Langendoen, miljöansvarig på Länsstyrelsen Västerbotten.

Hela tiden växer miljöskandalen vid gruvan. Vid Blaiksjön har man tippat giftigt gruvavfall. hur mycket vet man inte, men en grov uppskattning är att det kan kosta närmare 100 miljonor kronor att sanera bara den sjön.

Gruväventyret på fjället slutade i en miljöskandal, och det enda av värde som finns kvar är anrikningsverket. Konkursförvaltaren hoppas få in 50 miljoner kronor på det. Det finns ryska intressen. Anläggningen monteras ned och pengarna går direkt till miljösaneringen.

– Man ska ha klart för sig att det är ingen som har gått in för att ställa till med miljöelände. Här har investorer satt in en förskräckligt massa pengar i det här, men misslyckats i något man trodde på, säger Jan Lindahl, konkursförvaltare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.