Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer inte godkänna några av deras krav” – hör kommunalrådet Christina Lidström (M) om läget i Bjurholm efter it-attacken. Foto: Tommy Forsgren, SVT

Hackergrupp kräver pengar av Bjurholm – hotar läcka känslig information

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan blev Bjurholm utsatta för en hackerattack. Nu kräver hackergruppen pengar – annars hotar man läcka känslig information som man påstår sig ha kommit över.

– Vi kommer inte att betala, säger kommunalrådet Christina Lidström (M).

De påstådda hackarna har publicerat ett hotbrev på Darknet, där man kräver att Bjurholm ska betala pengar – annars kommer man att läcka känslig information som man kommit över. Det var P4 Västerbotten först med att berätta.

– Man har gått ut med en offentlig önskan att vi ska svara på deras önskan om att få ersättning för att de har tagit våra handlingar. Men det har aldrig varit fokus, det har varit att serva medborgare och vår personal utifrån det problem som uppstått, säger Christina Lidström (M), kommunalråd i Bjurholm.

Kommunen dementerar att uppgifter läckt

Enligt hackergruppen har man tillgång till 100GB ”känslig eller livsfarlig” information.

Kommunen har konstaterat att viss data i samband med IT- attacken har läckt – men tillbakavisar att det handlar om några personuppgifter, som till exempel information om var skyddade kvinnor bor och uppgifter om barn.

– De har blockerat vår tillgång till uppgifterna, men inga personuppgifter har läckt ut. Vi har haft backup och kunnat jobba ändå och känner oss ganska trygga trots att vi utsatts för det här.

Kommer ni att betala?

– Nej. Vi har fått rekommendationer att inte göra det. Det pågår även en polisutredning, och det finns inga garantier även om vi betalar lösensumman, säger Christina Lidström.

Ovanligt med så stora konsekvenser

IT-attacken i Bjurholm har fått stor påverkan. Bredbandet slogs ut i kommunen och mejlsystemet ligger fortfarande nere. Under torsdagen fick de tillbaka den fasta telefonin.

– Det är relativt sällsynt att it-attacker får den här typen av konsekvenser, säger Johan Thulin, cybersäkerhetsstrateg på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

SVT har upprepade gånger sökt kommunchefen utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.