Arkivbild. Bilden är ett montage. Foto: TT/SVT Design

Rektor misstänks ha försökt köpa sex på hotell

Uppdaterad
Publicerad

En rektor i Umeå har fått ett strafföreläggande för att ha försökt köpa sex av en kvinna i Sundsvall. Enligt åklagaren genomfördes samlaget – men betalningen gick inte igenom. Nu agerar Umeå kommun.

– Vi ser ytterst allvarligt på det här. Vi kommer att agera kraftfullt, säger Ann-Christine Gradin utbildningsdirektör i Umeå kommun.

Rektorn har haft sex på ett hotell i Sundsvall i november 2017. Enligt det strafföreläggande som skickats till honom lyckades han inte swisha pengar till kvinnan efter samlaget på grund av tekniska svårigheter hos banken. Därför rubriceras brottet som ”Försök till köp av sexuell tjänst”.

Mannen har ett förflutet som rektor på skolor i Umeå. Han är i nuläget anställd på en skola.

Kommunen kände inte till händelsen

Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör på Umeå kommun, berättar att man inte kände till händelsen i Sundsvall innan SVT ställde frågan. Däremot berättar hon att det sedan tidigare pågår en arbetsrättslig process mot mannen i fråga.

– Men vad det handlar om vill jag inte kommentera i nuläget, säger hon.

Strafföreläggandet skickades till mannen den 22 november. Han har ännu inte betalt beloppet på nära 20.000 kronor. Om han gör det innebär det att han erkänner brottet. Om han inte betalar kommer istället ett åtal att väckas mot honom.

”Inte möjligt för honom att vara kvar”

Hur ser du på det han anklagas för att ha gjort?

– Vi ser ytterst allvarligt på det här. Vi kommer att agera kraftfullt. Det är inte möjligt för personen att vara kvar i vår verksamhet.

I någon annan roll?

– Det har jag aldrig sagt.

Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör i Umeå. Foto: SVT.

Kommer föräldrar och elever att få information om den här händelsen?

– Det vet jag inte i nuläget. Jag vill inte kommentera det. Det är ett lagbrott som vi ser ytterst allvarligt på. Vi har ett ansvar mot barn och elever och ett ansvar som arbetsgivare.

Rektorn vill inte prata

– Vi har fått kännedom om det här via SVT. Vi kommer att agera kraftfullt, säger Ann-Christine Gradin.

Är han i tjänst nu?

– Nej. Och han kommer inte jobba hos oss framöver, säger utbildningsdirektören.

SVT Västerbotten har varit i kontakt med rektorn som inte vill kommentera strafföreläggande.

– Jag vill inte kommentera, säger han och avslutar samtalet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.