Problem med trygghetslarm på flera håll i landet – hälften av alla larm i Umeå låg nere

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit problem med trygghetslarmen på flera håll i landet på grund av driftstörningar hos leverantören.

I Umeå var det totalt 1 080 trygghetslarm som inte fungerade.

– Vi har inte haft några incidenter under natten, men många har ringt in och varit oroliga, säger Magnus Börlin, verksamhetschef, din kommunala hemtjänst

Klockan åtta på tisdagskvällen fick Umeå kommun larm om att 1 080 trygghetslarm var ur funktion. Ett problem som ska ha gällt i stora delar av Sverige, och som berodde på störningar hos leverantören.

Enligt Magnus Börlin, verksamhetschef på din kommunala hemtjänst, var alla larm utom sex stycken i drift igen klockan fyra på onsdagsmorgonen. 

– Klockan 01:00 kom larmen igång och kl 04:00 var de i drift. Natten har gått bra, det har inte hänt några incidenter. Däremot har många ringt in till vår larmpatrull och varit oroliga, säger Magnus Börlin.

”Dialog med leverantören”

Klockan sju i morse var det sex larm som fortfarande inte fungerade, men det är lokaliserade.

– Vi ska ha dialog med leverantören här på morgonen, säger Magnus Börlin, verksamhetschef på din kommunala hemtjänst.

Även i Skellefteå har trygghetslarmen påverkats men problemen verkar börja lösa sig under morgonen.

– Vi tror nästan att vi kan blåsa faran över nu men vi vill behöver få koll på läget. Störningen har påverkat oss på boendesidan men inte så mycket inom hemtjänsten. Har man problem och behöver hjälp ska man ringa sin hemtjänstgrupp eller kundtjänst så får man stöd den vägen, säger Sonny Bergmark, verksamhetschef hemtjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.