Fyra militärfordon var inblandade i krocken i Skellefteå som stoppade trafiken på E4. Foto: SVT

Militärfordon i krock med personbilar – orsakade totalstopp på E4:an

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagseftermiddagen har fyra militärlastbilar och tre personbilar krockat i rondellen på E4 strax söder om Skellefteå. Olyckan orsakade stopp i trafiken i båda riktningarna.

Trafikolyckan som inträffade strax söder om Skellefteå i höjd med en trafikplats i Tjärn involverade totalt 10 personer, varav tre fick uppsöka sjukhus.

– Personerna har lindriga skador, det rör sig om sårskador och en handledsskada, säger Kristina Forsberg sjukvårdsledare på plats vid olyckan.

Seriekrock

Fordonen körde in i varandra och orsakade spänning i en vajer, som försvårade för räddningstjänsten.

– Det vi gör just nu är att vi försöker lösa trafiksituationen. Fordonen står på en vajer som är utsatt för spänningar så vi måste försöka flytta fordonen, säger Mattias Hagelin, vid räddningstjänsten i Skellefteå.

Trafiken leddes om under arbetets gång till väg 827 och 372. Vid 16.15 uppgav räddningstjänsten i Skellefteå att man vänder hemåt men att polis och bärgare fanns kvar på platsen. Först vid 20-tiden var vägen fullt framkomlig igen.

Vad som orsakade olyckan vet man ännu inte men räddningstjänsten tror att det var en kombination av snörök och dåligt underlag.

Fler olyckor under söndagsmorgonen

Tidigt på söndagsmorgonen inträffade två singelolyckor på E4 i höjd med Kåge utanför Skellefteå.

Några timmar senare fastnade två lastbilar. Den ena satt fast i en rondell vid E4 i Skellefteå, strax bredvid Circle K. Den andra lastbilen satt fast vid avfarten från E4 till väg 95 riktning Boliden, Jörn.

Polisen larmades till platsen och där upptäckte man då även en mindre trafikolycka mellan lastbilen och en personbil.

– Det är oklart om olyckan har inträffat på grund av att lastbilen sitter fast eller i samband med att den fastnade, säger Liv Fahlén på polisen.

Ingen person har kommit till skada i någon av morgonens eller förmiddagens olyckor.

Halt väglag

Både trafikverket och räddningstjänsten i Skellefteå uppger att det dels är stora mängder drivsnö som orskat problemen samt den kalla nysnön som fallit under natten.

Samtliga olyckor har skapat stopp i trafiken eller begränsat framkomligheten.

Se SVT:s reporter visa vad som gör att det blev stopp i trafiken:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.