Foto: SVT.

Han försökte hjälpa de skjutna – blev mordmisstänkt

Uppdaterad
Publicerad

Nader hörde höga smällar och sprang ut för att se vad som hände. Han hittade blodiga män liggandes på parkeringen och tryckte handdukar mot ett skottsår för att stoppa blodflödet. En stund senare greps han av polis misstänkt för mord och mordförsök.

– Polisen har behandlat mig som en råtta, jag mår skit, säger han.

Enligt 28-åringen var han hemma i lägenheten tillsammans med sin gravida flickvän och hundvalp på onsdagskvällen. Vid läggdags hördes plötsligt flera höga smällar och Nader sprang ut för att se vad som hände.

– Jag trodde det var smällare. Sen såg jag att det låg personer i snön på parkeringen och jag hörde att någon ropade desperat på hjälp.

Dödsskjutning på Ersboda

Nader sprang fram till personerna och såg att det var blodigt på platsen. Han sprang hem och hämtade handduk, sedan satt han med handduken tryckt mot den ena killens skotthål.

”Han är död, han är död”

– Jag försökte bara hålla honom vaken och hålla ett tryck mot hans sår. En av killarna pratade med SOS i telefonen och jag fick hjälpa till att förklara adressen för SOS, säger Nader och fortsätter:

– Det var två killar som var vid medvetande som jag försökte hjälpa. Lite längre bort låg en kille som inte rörde sig och de andra sa flera gånger ”han är död, han är död”.

Kände du igen de skjutna personerna på parkeringen?

– Nej, jag har aldrig sett någon av dem förrut.

– En av de skadade ringde sina anhöriga och vänner för att ta farväl. Han sa ”jag har blivit skjuten i huvudet, jag kommer att dö”, berättar Nader.

När polis anlände till platsen påbörjades hjärt- och lungräddning av den livlöse personen. När alla var förda till sjukhus fick Nader sätta sig i polisbilen och följa med till stationen.

– Polisen sa att de ville ha ett kort förhör eftersom jag var ett vittne.

Instängd utan vatten

På stationen fick han ta på sig häkteskläder och blev sedan instängd i en cell.

– Polisen sa hela tiden att om jag bara berättade vad som hänt så skulle jag få åka hem sen. Men så blev det inte.

Nader berättar att han var instängd utan vatten, mat och viktiga mediciner i åtta timmar, trots att han bad om hjälp.

Polisen: Agerat korrekt

Olle Andersson, chef för utredningssektionen i polisområde Västerbotten:

– Ibland stänger vi av vattnet för att man inte ska kunna tvätta bort eventuella bevis, säger han.

Andersson delar inte alls Naders bild och tycker att polisen agerat helt korrekt.

Friad från misstankar

När SVT träffar Nader på fredagskvällen är han frisläppt och alla misstankar mot honom är borta. Han är starkt kritisk till polisens agerande.

– Det värsta är att de slet upp min gravida flickvän på natten. Hon fick inte ta med väska eller pengar eller något. Polisen har riskerat mitt ofödda barns liv. Hon hade kunnat få missfall av stressen.

Men var det inte bra att polisen utredde om du var inblandad?

– Jo, det är okej att de gjort så här mot mig, men det är inte okej hur polisen har behandlat mig tjej.

”Mår skit”

Han säger att han skulle hjälpa till igen om han hamnade i en liknande situation. Men han vill föra fram sin kritik om att polisen inte använder rätt metoder i alla lägen.

Hur mår du nu?

– Jag mår skit. Jag har inte fått någon tacksamhet för att jag försökte hjälpa till, jag har bara fått skit.

OBS: Nader heter något annat i verkligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet