Foto: SVT.

Han tvingas använda 20 datasystem – varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Personal på landstinget i Västerbotten är frustrerade över datasystemen. Peter Mähler på akuten tvingas använda 20 olika datasystem till vardags.

På många håll inom landstinget finns en stor frustration bland personalen över dåligt fungerande datasystem och över att det är för många system som ska användas parallellt.

– Det tar alldeles för lång tid att hoppa mellan systemen och skapar enorm irritation, säger Nino Bracin, ordförande för Västerbottens läns läkareförening.

Använder 20 datasystem varje dag

En läkare eller sköterska kan behöva använda tio, femton eller ibland tjugo olika system i vardagen. Det kan handla om ett system för att beställa prover, ett annat för journaler, ytterligare ett för röntgen och så vidare. Ibland fungerar systemen bra tillsammans, men ofta uppstår problem.

Det kan handla om system som inte är kompatibla och i vissa fall behöver man scanna in dokument för att kunna uppdatera journaler.

Peter Mähler jobbar på akutmottagningen på universitetssjukhuset i Umeå. Han använder bortåt 20 system i vardagen och det är inte alltid systemen gör hans jobb lättare.

– Det är ett par gånger per dag jag är irriterad över it-systemen, säger han.

Till exempel måste han ibland skriva ut papper och scanna in dem för att få in uppgifter i landstingets journalsystem, vilket tar flera timmar i anspråk varje dygn.

– Vilket känns som en onödig grej i det århundrade vi lever i.

Patientsäkerhet

Bracin får medhåll av Vårdförbundets ordförande i Västerbotten Charlotta Hellström, som menar att icke kompatibla datasystem både påverkar arbetsmiljön och patientsäkerheten.

– Många vårdskador handlar om bristande kommunikation och dokumentation och är det för många krångliga system så förstår man att det kan bli fel. Och det påverkar naturligtvis våra medlemmar väldigt mycket.

Hellström tror nog att landstingsledningen är medveten om problemet, men får att komma tillrätta med det krävs stora resurser. Hon hoppas att nya sjukvårdsminstern Gabriel Wikströms utspel om en IT-miljard ska bli verklighet för att få till IT-system som är kompatibla över hela landet.

– En it-miljard är något man omgående måste satsa på för att följa med i utvecklingen, säger hon.

Förståelse för kritiken

Göran Algers som jobbar med landstingets digitala system förstår frustrationen, men konstaterar att det kostar pengar att göra stora förändringar.

– Det går att lösa om man lägger tillräckligt stora resurser. Men informatikområdet inom landstinget får 2,5 procenat av omsättningen. En bank ligger kanske på femton procent, säger han.

Landstingsledningen känner igen kritiken och försöker just nu i ett årslångt projekt komma fram till hur man ska ändra journalsystemet så att det utgår från verksamheten och inte från tekniken. Men samtidigt erkänner man att det är mycket kvar att göra.

– Vi har byggt ihop många komplexa system, men det finns fortfarande system som inte talar med varandra och vi har inte nått hela vägen fram, absolut inte, säger landstingsdirektör Anders Sylvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.