Det blir mycket tid över till hushållsarbete för Hanna Lindström i Umeå. Hon söker jobb varje dag men hittills ser det ut som att hon blir utan jobb i sommar. Foto: Linnea Ehlin/SVT

Hanna är utan jobb i sommar: ”Blir inte klok av att sitta hemma”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten bland ungdomar har stigit i länet, till följd av coronakrisen. Servicebranscherna, där många unga söker jobb, är hårt drabbade av pandemin och har färre lediga tjänster än vanligt.

– Det är jobbigt. Man blir ju inte klok av att sitta hemma, säger Hanna Lindström, 22 år, i Umeå som söker jobb inom turism och på restauranger.

Ungdomsarbetslösheten har stigit med 50 procent den första veckan i juni, jämfört med samma period förra året. Hotell, restauranger och butiker, branscher där det är relativt lätt för unga att få jobb, har drabbats hårt av coronapandemin med uppsägningar och varsel som följd. Konsekvensen blir att många sommarjobbssökande ungdomar konkurreras bort från arbetsmarknaden. 

– Det är så stor press nu, så jag kommer inte att väljas i första hand, säger Hanna Lindström.

Hör Hanna Lindström berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.