I klippet hör du Hanna Monsen-Isberg berätta om hur hon känner kring den utveckling som sker i Skellefteå. Foto: David Westling/SVT, Firat Celik/SVT

Unga stannar när Skellefteå växer – ”Det är som New York eller en storstad”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Monsen-Isberg drömde om en större stad som New York och planerade att lämna Skellefteå efter gymnasiet. Istället känner hon idag att det är som att världen har kommit till henne.

– Det är som att man har teleporterats till ett annat land, säger Hanna Monsen-Isberg om Skellefteås utveckling.

Snart ska 3000 personer jobba på den nya batterifabriken i Skellefteå. Det innebär att de som jobbar där behöver någonstans att bo, deras barn ska gå i skola och de kommer säkert vilja ha tillgång till restauranger och andra nöjen.

I förlängningen räknar därför kommunen med 10 000 nya arbetstillfällen de närmsta åren.

Vy över en växande stad

Hanna Monsen-Isberg har fått heltidsjobb som servitris högst upp i det nya Kulturhuset. Därifrån har hon bra utsikt över centrala staden och byggnationer som pågår i stort sett överallt.

Vyn där pekar mot en annan framtid än den som Hanna Monsen-Isberg och Skellefteå hade väntat sig.

Rekordfart

För bara några år sedan funderade kommunen på hur de skulle handskas med färre invånare. Nu är frågan hur man hanterar ett samhälle som växer i rekordfart.

– Vi kommer behöva bli fler lärare, fler inom vården, fler som hanterar bygglov och så vidare och den resan har vi redan börjat, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör på Skellefteå kommun.

I klippet ovan hör du Hanna Monsen-Isberg berätta om hur hon känner kring den utveckling som sker i Skellefteå.

I tisdagens Aktuellt ser du ett längre inslag från Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.