Spindeln Neriene peltata med det svenska namnet kvistbaldakinspindel. Foto: Marcus Östman

Häpnadsväckande många läkemedelsrester i insekter vid vattendrag

Publicerad

Spår av över 60 läkemedel har upptäckts i vattenlevande insekter, en del i så pass höga koncentrationer att rovdjur som mer eller mindre bara livnär sig på dessa insekter, såsom öring och näbbdjur, riskerar att påverkas. Forskare från Umeå universitet och SLU, som ingår i ett internationellt team, ligger bakom de nya rönen som nu publiceras i tidskriften Nature Communications.

Användningen av läkemedel ökar över hela världen. Det är uppenbart att de läkemedel vi använder hamnar i vattendrag och vidare ut i födovävar. Men forskarna känner inte till de ekologiska konsekvenserna av exponering för dessa föroreningar.

Forskargruppen provtog sex vattendrag i och runt omkring Melbourne i Australien avseende att leta efter 98 farmaceutiska föreningar. Det är den mest omfattande provtagningen som gjorts hittills.

”I varje insekt”

– Vi hittade läkemedel i varje insekt och spindel som vi testade, säger Jerker Fick, forskare i kemi vid Umeå universitet, som varit med och analyserat insekts- och spindelproverna, i ett pressmeddelande.

De läkemedel som uppmättes var bland annat antibiotika, antidepressiva medel, antihistaminer och NSAID. I vävnadsanalyserna upptäcktes 69 olika läkemedelsföreningar i vattenlevande insekter och totalt hela 66 läkemedel i spindlarna.

I de vattendrag som forskarna studerade lever två rovdjur som till största del livnär sig av vattenlevande insekter, näbbdjur och öring. Genom att jämföra koncentrationer av läkemedel som hittades i insekter med dessa rovdjurs kända födointag kunde forskarna uppskatta hur läkemedel de får i sig.

– Det är anmärkningsvärt att rovdjur i bäckar som påverkats av avloppsvatten kan utsättas för nivåer av läkemedel motsvarande en halv mänsklig dagsdos bara genom födan, säger Tomas Brodin, professor i akvatisk ekologi vid SLU i Umeå.

Globalt problem

En globalt vanlig vattenlevande insekt är flicksländelarven och den fanns med bland de insekter som testades.

– Liknande insekter finns i sötvatten över hela världen och det betyder att detta inte ett problem specifikt för Australien. Våra resultat är representativa för vad som sannolikt händer överallt där människor använder läkemedel, säger Erinn Richmond, Monash University i Australien, som lett studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.