Efter åtta besök på hälsocentralens Livsskola har läraren Sandra Karlsson gått från hemmasittande till att arbeta på 75% Foto: SVT

Här får invånarna gå i ”Livsskola” – för att må bättre

Uppdaterad
Publicerad

Varje vecka går några Norsjöbor till hälsocentralen trots att de inte är sjuka. De ska istället lära sig hur man hanterar själva livet.

Tanken med projektet är att minska risken för framtida ohälsa och sjukskrivning. Deltagarna ska stärkas för att bättre klara av att hantera olika situationer i livet.

Kost och motion finns på schemat. Man får även lära sig att balansera sin dag och de krav som finns. Hur kroppen reagerar på stress och hur man får bättre sömn. Personerna som går livsskolan får redskap och stöd för att förändra till exempel rutiner i vardagen och på arbetsplatsen.

Efter ett år ska projektet utvärderas.

– Är det så positivt som vi tror, kommer vi naturligtvis att sprida det inom landstinget, säger Ulla Karlsson, rehabkoordinator på häslocentralen.

”Vi måste göra något åt det”

I mer än 30 år har Norsjöborna fått lära sig hur man äter och motionerar rätt i det så kallade Norsjöprojektet. När kommunen och landstinget satte ihop version 2.0 av projektet såg de att mer resurser måste satsas på psykisk ohälsa.

– Övriga diagnoser sjunker. Men psykisk ohälsa ligger på samma nivå. Då kände vi att vi måste göra något åt det, säger Ulla Karlsson.

Gruppträffarna leds av fysioterapeut, dietist, arbetsterapeut, kurator, psykolog och sjuksköterska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.