I klippet ovan förklarar kommunalrådet vad man kan göra åt ojämställdheten. Foto: SVT

Här är det bara män som bestämmer

Uppdaterad
Publicerad

I Norsjö sitter det fem män och inte en enda kvinna i styrelsen för det kommunala bolaget Norsjölägenheter.

– Det är inte bra. Det ska vara jämställt, säger kommunalrådet Mikael Lindfors (S).

SVT Västerbottens granskning visar att bara 5 av 15 kommuner i länet lyckas med en jämn könsfördelning i sina bolagsstyrelser. Riktigt dåligt är det i Norsjö. Fram till för ungefär ett år sedan fanns det en kvinna i styrelsen för det kommunala bolaget Norsjölägenheter, men hon slutade och ersättaren blev då en man. Vilket gör att det helt saknas kvinnlig representation.

Spelar det egentligen någon roll hur många tjejer och killar som finns i styrelserna?

– Det spelar roll beroende på vilka beslut vi tar. Tar enkönade grupper bättre beslut än de som har mer mångfald i sig? Jag tänker att det har betydelse, framförallt vilka beslut man tar och hur de påverkar kvinnor och män, säger Monica Forsman som är sakkunnig i jämställdhet hos länsstyrelsen.

Kommunalrådet Mikael Lindfors tror att en av anledningarna till den bristande jämställdheten är att de politiska partierna har svårare att hitta kvinnor till sina listor. Hör mer om vad han tycker om ojämställdheten och vad man kan göra åt den i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.