Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kommer att fortsätta öka” – hör Skellefteå krafts elbilsansvarige Daniel Degerman och Britt-Marie Grahn från bostadsrättsföreningen om utvecklingen för elbilsladdare. Foto: Anders Öhlund/SVT

Anderstorp ett av Sveriges laddtätaste områden – redo för elbilar

Publicerad

Anderstorp i Skellefteå är ett av de laddtätaste områdena i Sverige, enligt Skellefteå Kraft. Nu sätter bostadsrättsföreningen Torpet in 335 nya laddare och fler föreningar är på gång.

– Jag tror det kommer att öka ännu mer. Efterfrågan är stor just nu, säger Daniel Degerman, elbilsansvarig hos Skellefteå kraft.

Effektfrågan löstes genom att installera laddboxar med enfas 10 ampere. Det genererar 2,3 kWh, vilket är en ungefärlig laddtid på en mil per timme. Det är en långsammare laddning anpassad för över natten-laddning, men som täcker vardagskörning.

Samtidigt byttes gamla kablar från elcentralerna ut till nya och parkeringsplatserna breddades till dagens standard.

– Totalt har vi satsat 7–8 miljoner. Våra motorvärmaruttag var gamla. Nu får vi nya som kan styras på distans, men också användas som vanliga motorvärmare om man ännu inte skaffat elbil, säger Britt-Marie Grahn i bostadsrättsföreningen Torpet.

Ifjol satte Skellefteå kraft in nästan 4 000 laddare i Västerbotten och det ser ut att bli lika många i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.