Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Julia Pohjanen/SVT

Nordanbäck i Nordmaling har näst mest snö i landet

Uppdaterad
Publicerad

Kittelfjäll och Nordanbäck i Västerbottens län hade båda 92 centimeter snö på måndagsmorgonen. Det är näst mest i hela landet, enligt SMHI:s mätningar. Endast Hattsjöbäcken i Örnsköldsviks kommun hade mer snö, 107 centimeter.

– Vi vill inte ha mer snö nu, säger Tore Lindgren i Nordanbäck.

I trakterna kring Nordmaling och Örnsköldsvik har snön vräkt ner de senaste dagarna. En orange varning var utfärdad under helgen, men togs bort på måndagsmorgonen. Enligt räddningstjänsten i Nordmaling har det varit lugnt och man har inte haft mer att göra än normalt – trots snöfallet.

– Vi har inte haft några utryckningar och har inte behövt assistera hemtjänsten, säger Lars Kinnunen, räddningschef i Nordmaling.

Tore Lindgren i Nordanbäck har rapporterat in nederbörd till SMHI de senaste 15 åren. Efter morgonens rapport flyttades fokus till att röja snön. Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.