Den återupptäckta lantrasen hade varit i samma familjs ägo i Bjurholm sen 1800-talet när Jonas Nordlund råkade få syn på den. Och han blev eld och lågor.
– Det känns fantastiskt kul att få vara med och hjälpa till att bevara de här. Det är inte så ofta man dyker på en ny lantras.
Får inte blanda rasen med andra
Nu är han ansvarig för hönsens genbank. Där skriver framtida ägare på ett kontrakt om att inte blanda rasen med andra höns. Det görs för att den väldigt sällsynta rasen ska kunna leva vidare.
– I dag finns det ungefär 500 höns i genbanken på gårdar runt om i Sverige. Det är fantastiskt att det blivit så många på bara några år, säger Jonas Nordlund.
Det speciella med Bjurholmshönsen är att de överlevt så länge i det västerbottninska klimatet. Det har gjort att det är de starkare individerna som överlevt och att hönsen nu gärna är ute på vintern.
Bjurholmshönan engagerar
Och den här hönan verkar engagera. På Facebook har det startats en grupp som heter Bjurholmshöns och som nu har över 400 medlemmar.
– Ibland träffar man på någon och berättar att man är från Bjurholm. Då är det hönsen som gör att de känner till Bjurholm. På något sätt verkar höns vara en trendig grej just nu och det kan jag förstå. Man får så mycket tillbaka, säger Jonas Nordlund.