Foto: SVT

Här är hönan som gör Sverigesuccé

Publicerad

Bjurholmshönan som återupptäcktes för fyra år sen har nu spritts vidare till 50 gårdar i Sverige. Jonas Nordlund från Bjurholm upptäckte hönsen och hans gård är en av de 50 där Bjurholmshönan nu kan ses spatsera runt.

Den återupptäckta lantrasen hade varit i samma familjs ägo i Bjurholm sen 1800-talet när Jonas Nordlund råkade få syn på den. Och han blev eld och lågor.

– Det känns fantastiskt kul att få vara med och hjälpa till att bevara de här. Det är inte så ofta man dyker på en ny lantras.

Får inte blanda rasen med andra

Nu är han ansvarig för hönsens genbank. Där skriver framtida ägare på ett kontrakt om att inte blanda rasen med andra höns. Det görs för att den väldigt sällsynta rasen ska kunna leva vidare.

– I dag finns det ungefär 500 höns i genbanken på gårdar runt om i Sverige. Det är fantastiskt att det blivit så många på bara några år, säger Jonas Nordlund.

Det speciella med Bjurholmshönsen är att de överlevt så länge i det västerbottninska klimatet. Det har gjort att det är de starkare individerna som överlevt och att hönsen nu gärna är ute på vintern.

Bjurholmshönan engagerar

Och den här hönan verkar engagera. På Facebook har det startats en grupp som heter Bjurholmshöns och som nu har över 400 medlemmar.

– Ibland träffar man på någon och berättar att man är från Bjurholm. Då är det hönsen som gör att de känner till Bjurholm. På något sätt verkar höns vara en trendig grej just nu och det kan jag förstå. Man får så mycket tillbaka, säger Jonas Nordlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer