Foto: SVT.

Nu tillverkas pillret som kan ta världen med storm

Uppdaterad
Publicerad

Ett läkemedel mot diabetes, som är under utveckling i Umeå, kan bli världens mest sålda medicin. Det säger forskarna bakom läkemedlet, sen det också visat sig vara en effektiv kolesterolsänkare.

Det är företaget Betagenon AB som i samarbete med Baltic Bio AB utvecklat en läkemedelskandidat mot typ 2-diabetes, ibland kallad åldersdiabetes. Det senaste året har medlet testats på människor, i olika stora och olika många doser.

– Vi har hittills inte sett några biverkningar, så det ser helt enkelt jättebra ut, säger Thomas Edlund, professor i molekylärgenetik vid Umeå universitet och vd för Betagenon.

Samma effekt som träning och bra kost

Enkelt beskrivet har Thomas Edlunds forskargrupp hittat en substans som har samma effekt på kroppen som fysisk träning och hälsosam kost. Den förhindrar fettlever och diabetes, minskar kroppsfett och förbättrar blodcirkulationen.

Dessutom har det visat sig att substansen sänker blodnivåerna av dåligt kolesterol. Upptäckten gör marknaden för medicinen ännu större än forskarna tidigare räknat med.

– I samma piller får du dubbel effekt. Det här har väckt ett enormt intresse från läkemedelsindustrin. Vi pratar nu med de fem största läkemedelsföretagen i världen, säger Thomas Edlund, som siktar på att sluta ett avtal med någon av läkemedelsjättarna för att alla nödvändiga studier ska kunna slutföras.

Går allt väl kan medicinen från Umeå komma ut på marknaden om tre-fyra år.

– Att ta nästa steg, med patientstudier, kostar enorma pengar, säger han.

Gigantisk marknad finns

Marknadspotentialen är gigantisk om det lyckas. Antalet människor med typ 2-diabetes närmar sig en halv miljard inom några år, och redan idag behandlas 200 miljoner patienter för höga kolesterolnivåer.

– Om både diabetesdelen och det här med sänkta kolesterolnivåer håller, då blir det här världens största läkemedel – det är inget snack om saken, säger Thomas Edlund.

Inte ta ut något i förskott

Läkemedelsverket är den myndighet som ska se till att patienter och hälso- och sjukvården får tillgång till säkra och effektiva läkemedel. De tycker inte att man ska ta ut något i förskott och berättar att läkemedelskandidater ofta stupar på felbedömningar från utvecklarnas sida.

– Det är lätt hänt att man överskattar effekten av läkemedlet samt underskattar riskerna, säger Annika Ekbom Schnell, klinisk utredare Läkemedelsverket.

Bara en tiondel av de mediciner som når detta stadie lyckas slå sig in på marknaden fullt ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.