Se vilka ouppklarade mord som polisen vill lösa i klippet här ovan. Foto: SVT.

Här är de ouppklarade morden i Västerbotten som polisen vill lösa

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera ouppklarade mord i Västerbotten. Nu hoppas polisen att den nya lagen och dna-tekniken kan öppna för lösningar.

– Det vore bra för anhöriga att få någon form av upprättelse, säger Olle Andersson, chef för avdelningen för grova brott vid polisen i Västerbotten.

Sedan 1 januari i år får Nationellt forensiskt center (NFC) göra en så kallad familjesökning. En man har nyligen häktats misstänkt för en grov våldtäkt på en åttaårig flicka, som skedde 1995.

Det öppnar upp nya möjligheter även för polisen i Västerbotten. I dagsläget har man fyra mord som inte är uppklarade, där hoppas polisen fortfarande kunna hitta och lagföra en gärningsperson.

– Det är väldigt positivt att vi får en lagstiftning som gör att vi kan utvidga sökningen och hitta mer tekniska lösningar. Det är bra för anhöriga som kanske kan få någon typ av upprättelse, säger Olle Andersson, chef för avdelningen för grova brott .

Inte säkert att det är lösningen

I vilken eller vilka utredningar det kan bli aktuellt med en så kallad familjesökning vill han inte berätta.

– Vi får se om det kan finnas något nytt som gör att vi kan ta omtag i någon utredning. Kommer det en lagändring och nya tekniska möjligheter så har vi det hela tiden i beaktande.  

Men bara för att man kan göra utökade dna-sökningar behöver det inte vara lösningen. Mycket beror fortfarande på var på brottsplatsen man hittat dna och vem man misstänker för brottet.

– Om en man dödar eller våldtar en kvinna som han har en relation med kan det vara logiskt att hans dna finns i lägenheten eller på offret. Men om man hittar dna från en man i södra Sverige på en brottsplats kan det vara helt avgörande, säger Andersson.

Utöver dessa mord finns det andra grova våldsbrott som inte är uppklarade som polisen har ”under luppen”.

Kan finnas dna sparat

Andersson vill inte gå in på detaljer i utredningarna kring vilka eventuella dna-spår man har.

– I så fall varnar vi kanske personen som utfört brottet och går fri idag.

Kan det finnas dna sparat från 1988, som i fallet med spädbarnet?

– Ja, det kan finnas, säger Andersson.

Se vilka mord som polisen hoppas kunna klara upp i klippet här ovan.

Här är de ouppklarade morden i Västerbotten:

Grisbackamordet, Umeå, november 2008

En 29-årig missbrukare knivhöggs till döds. Mannen hittades av polisen i sin lägenhet på Grisbacka på kvällen den 19 november efter att en granne upptäckt en stor mängd blod i trappuppgången.

Ambulanspersonal gjorde återupplivningsförsök på 29-åringen som sedan fördes till akuten vid Norrlands universitetssjukhus. Men mannens liv gick inte att rädda. Dödsorsaken var skador efter knivvåld.

Polisen satte samma kväll in stora resurser i utredningsarbetet och totalt har omkring 20 personer jobbat med knivmordet. Ingen kunde dömas för mordet, men en misstänkt person fanns.

Mord och mordbrand på Mariehem, Umeå 2012

Polis och räddningstjänst larmades till en lägenhet där det brann för fullt. I lägenheten hittades en död kvinna.

Övriga familjemedlemmar hann ta sig ut. Omständigheter på platsen gjorde att polisen snabbtfattade misstankar om mord. Polisen tror att gärningspersonen tände eld på lägenheten för att dölja brottet. En misstänkt fanns, men ingen har dömts för brottet.

Död bebis hittades i vattnet, Holmsund 1988

Ett spädbarn hittades död i vattnet i Patholmsviken. Ingen anhörig har hittats och ingen har dömts för brottet.

Ung kvinna knivhöggs till döds, Skellefteå 1992

19-årig kvinna hittades mördad utomhus på annandagen, inte långt från hennes mammas lägenhet på Anderstorp. Hon höggs till döds med flera knivhugg. Polisen hade en misstänkt för brottet, men ingen person har dömts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.