Stormhatt. Frön och rot innehåller bl a akonitin. Orsakar brännande känsla i mun och svalg, kräkningar, diarré, salivavsöndring, kallsvettighet, myrkrypningar, synstörningar, hjärtrytmrubbningar, kramper och andningsförlamning. Foto: Giftinformationscentralen

Här är Sveriges giftigaste växter

Uppdaterad
Publicerad

I Umeå har kommunen planterat en giftig växt i centrum. Men det finns flera växter i Sverige som är dödligt giftiga som allmänheten bör se upp med. Dock är det ovanligt med förgiftningsfall.

De kan vara vackra att titta på men är livsfarliga att förtära. I bildspelet ovan finns en lista på Sveriges farligaste växter.

– Det finns massor av fasansfullt giftiga växter som är vanligt förekommande i våra trädgårdar, i offentliga parker och på centrala platser, säger Erik Lindeman, läkare på Giftinformationscentralen.

Ett exempel är växten Nordisk stormhatt som är vanligt förekommande i norra Sverige. Den har orsakat dödsfall när människor förtärt frön och rötter vid medicinsk användning och vid förväxling med ätliga rötter. Några av symtomen av förgiftningen är hjärtrytmrubbningar och andningsförlamning.

Människor förväxlar växter

Men det finns egentligen ingen orsak att vara orolig. Allvarliga förgiftningsfall av växter är väldigt få.

– Det finns inget fall av barn som av misstag smakat på bär eller blad och blivit allvarligt förgiftade. De gånger när det inträffat allvarliga förgiftningar är ofta när någon velat skada sig själv. Det finns också fall där människor av misstag tagit fel på växter och ätit, säger Lindeman.

LÄS MER: Kommunen har planterat dödlig växt i centrum

”Fruktad växt”

En växt som Giftinformationscentralen vill varna för som kan orsaka stor skada är Björnloka, och Jätteloka. Om personer får växtens saft på huden bildas ett cellgift som sedan orsakar smärtsamma brännblåsor.

– Det är en fruktad växt. Den tas bort där det vistas människor. Det är väldigt smärtsamt och blir fula ärr efteråt, säger Lindeman.

”Vi samexisterar”

Erik Lindeman tycker att det är bra för allmänheten att ha koll på växter som är giftiga men menar att de inte är något problem att de växer kring oss.

– Om människor går ut och repar blad från Fingersborgsblomma och har i salladen då blir man så klart sjuk. Men det gör folk inte. Vi samexisterar med växterna, säger Lindeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.