Foto: SVT

Här är Umeås nya ordförandeklubba – ska hylla jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 100 år sedan kvinnor tilläts rösta i valet till riksdagens andra kammare. Vid en ceremoni vid kommunfullmäktige idag uppmärksammades Umeås historia av kvinnor som tagit plats i politiken.

Bland annat presenterades vepor med illustrationer föreställande Helena Ljungberg, Anna Grönfeldt, Ragnhild Sandström och Margot Wikström – kvinnor som varit verksamma inom lokalpolitiken och format Umeå.

Kommunfullmäktige bytte även ut den nuvarande ordförandeklubban mot en ny – som ska hylla kvinnliga föregångare i politiken samt uppmuntra kvinnor att ta del av samhällsdebatten. Det är konstnären Gunilla Samberg som skapat klubban på uppdrag av fullmäktige.

− Klubban symboliserar också kvinnors kamp för självständighet, frigörelse och samma medborgerliga rättigheter som män. Och den ska påminna oss om att fatta kloka beslut för jämställdhet, demokrati och en hållbar framtid, säger Marie-Louise Rönnmark (S), ordförande kommunfullmäktige.

Namnet på den nya ordförandeklubban är Jämsides.

I klippet testar Marie-Louise Rönnmark klubban för första gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.