Foto: SVT

Här behöver eleverna passerkort till skolan

Publicerad

Fler och fler skolor i landet inför skalskydd, det vill säga låsta dörrar under skoltid, för att hålla obehöriga borta. På flera skolor i Västernorrland har man infört olika sorters kontroll-system, men i Västerbotten är låsta skolor ovanligt.

På två av Sundsvalls gymnasieskolor behövs snart personligt passerkort med foto för att ta sig in.

– Bakgrunden är oro för säkerheten. De som varit kvar och jobbat sent har känt sig oroliga. Vi har också märkt ökad oro i samhället och händelserna i Trollhättan var avgörande för att vi skulle ta det här steget, säger Markus Nordenberg, skolområdeschef i Sundsvall.

På Minerva behövs passerkort

Men i Västerbotten är det här ett ovanligt fenomen. Bara Minervagymnasiet i Umeå har låsta dörrar, där elever och personal behöver passerkort för att ta sig in. På de kommunala skolorna är det öppenhet som gäller. På Dragonskolan säger rektorn Stellan Andersson att man tror på öppenhet och öppna dörrar.

– Vi har en tydlig policy för besökare och vi vet att den följs, men vi har också omvärldsbevakning och är beredda på att ompröva beslutet, vi följer Skolverkets rekommendationer, säger Stellan Andersson.

Nicklas Wallmark som är gymnasiedirektör säger till SVT att frågan inte diskuterats.

– Det går inte att stoppa någon helt från att ta sig in i skolor, säger Wallmark.

Låser dörrarna på grund av stöldrisk

Även i Skellefteå är det öppna dörrar som gäller på gymnasieskolorna.

– Vi har en del låsta dörrar till exempelvis fordons- och byggutbildningarna, men det har mest med stöldrisk att göra, säger Jörgen Malm, rektor på Anderstorpsgymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.