Den invasiva arten jättebalsamin har dekorativa rosa blommor men sprider sig kraftigt. Den är lätt att känna igen och hittar du den i trädgården kan du lätt dra upp den med rötterna eller kapa den just ovanför marken, innan det första bladparet. Foto: Daniel Marklund /SVT

Här bekämpas den invasiva jättebalsaminen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen driver ett projekt tillsammans med Finland för att få bort växten jättebalsamin. SVT följde med i bekämpningsarbetet längs en bäck i närheten av Röbäcks 4H-gård.

Det aktuella projektet går ut på att bli kvitt jättebalsamin och vresros samt att testa nya metoder för att bekämpa invasiva arter. Det här är andra året som bekämpningen av jättebalsamin pågår.

– Förra året röjde vi ett antal bestånd i två etapper och nu ska ett gäng konsulter röja samma bestånd en tredje gång, säger Linda Backlund samordnare invasiva arter på Länsstyrelsen.

Stort problem för den biologiska mångfalden

Jättebalsaminen härstammar från västra Himalaya och är även kallad ”Himalaya-växten”. Den kom till Sverige som en trädgårdsväxt likt många andra invasiva arter för sitt vackra utseende – men har ett beteende som ett ogräs. Den finns med på EU:s förtecking över ”invasiva främmande arter”.

– Det innebär att de är klassade som ett stort problem för den biologiska mångfalden. Vi behöver inte tycka illa om arten i sig men problemet är att de inte hör hemma här, säger Linda Backlund.

På Röbäck har den hamnat i ett dike längs med ett vattendrag i och spritt sig över stor yta. Det är ett omfattande bekämpningsarbete och när det kan vara slutfört är inte faställt.

– En stor del av området där är ett fågelskyddsområde. Vi vill inte att det sprider sig och förändrar miljön negativt, säger Linda Backlund.

Hör Joakim Ekedahl i videon ovan om bekämpningsarbetet, hur du känner igen jättebalsamin och vad du gör om du hittar en i trädgården.

Jättebalsamin med sina rosa blommor och frökapslar, växer gärna längs vattendrag. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.