Har bil – utan att äga en

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bilpooler ökar. Bara i Umeå finns fyra stycken. En bilpool är inte bara ekonomiskt och bra för miljön, man slipper själv att byta däck och besiktiga bilen. Vanligast är att man lånar bilen för besök hos vänner och storhandling.

– På en helg när det är dåliga bussförbindelser så är det skönt att kunna använda sig av bilpoolen, sägerJonas Forsberg, medlem i en bilpool.

– För den som kör mindre än 1000 mil/år blir det ett rejält ekonomiskt lyft. Det är svårare för den som behöver bilen varje dag, menar Mats Bohman, styrelseledamot i Björkstadens miljöbilpool.

Planerad användning

Han berättar även att det är sällan bilen är dubbelbokad. Ofta är tilfällena då man använder sig av bilen planerad. Skulle antalet medlemmar bli större införskaffas nya bilar. Flera stadsdelar i Umeå har hört av sig till Mats Bohman med önskan om att en bilpool ska finnas just i deras område.Intresset för bilpooler växer, och många kan tänka sig att använda sig av en bilpool, om bilen finns mer tillgängligt.

Just bekvämligheten och vanan att ha tillgången till en egen bil är den vanligaste kommentaren till att man inte kan tänka sig att gå med.

Sparar tusenlappar

– Det är flera tusen kronor billigare för mig, det blir sällan mer än 1000 kr/månad för mig nu, och jag är ändå den som kör mest i bilpoolen, berättarJonas Forsberg.

Rebecca Göransson

Fakta: bilpool

I en bilpool ingår billeasing, skatt, försäkring, service och bensin i priset. Allra mest lönsamt är det för bilförare som Inte använder bilen varje dag och kör högst 1000 mil/år.

Alla bilpooler har en depositionsavgift som man får tillbaka om man väljer att gå ur. Depositionen ligger på mellan 1000-4000 kr

De flesta har en fast månadsavgift som är ungefär 250 kr

Som medlem betalar man en milkostnad, där drivmedlet ingår på 20-30 kr /mil.

Vissa av bilpoolerna har även en timavgift på 10-30 kr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.