Karta över Umeås pollenprognos. Foto: Pollenrapporten.se

Här blir pollenallergiker zombies

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det höga halter av pollen i stora delar av Västerbotten, men så höga halter som i skräckkomedin ”Björkpollen of the dead” har det nog aldrig varit. I kortfilmen insjuknar befolkningen av björkar och invaderar Umeå.

Trots en regnig helg efter en mycket solig och torr period så fortsätter pollensäsongen runt om i landet. Prognosen för i helgen och vidare under inledningen av nästa vecka ser ut att bjuda på fortsatt höga pollenhalter av björk i Norrland.

Zombiefilmer på temat pollenallergi hör inte till vanligheterna. Men så här i lövsprickartider passar skräckkomedin ”Björkpollen of the dead” in – en 22 minuter lång kortfilm, inspelad i björkarnas stad, Umeå, och premiärvisad 2014.

Importerade björkar från Tjernobyl

Scenariot är att Umeå kommun inför kulturhuvudstadsåret 2014 upptäcker att Skellefteå faktiskt har fler björkar än Umeå. För att ställa allt till rätta importeras björkar från Tjernobyl som sedan förvandlar människor med pollenallergi till aggressiva Zombies.

– Det var en kille som heter Per Östman som kom med iden och skrev manus, berättar regissören Janne Widmark, från Umeå.

– Det var också han som gjorde alla specialeffekter i filmen. Budgeten var lika med noll, det enda vi lade pengar på var fejkblod och frukt till de frivilliga ungdomar som spelade Zombies i filmen.

Filmtrivia:

För att locka skådespelare till filmen lade filmarna ut ett löfte på sociala medier att alla som dök upp skulle få en dödsscen i filmen.

Filmen spelades in på fem dagar och skådespelarna fick ta med egna kläder.

Och det specifika björkpollen i början av filmen som åker in i näsan på regissören Janne Widmark, är designat för att likna en känd kommunpolitiker från Umeå. Som gick i pension ganska nyligt. Som är socialdemokrat. Och travintresserad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.