Foto: Lina Bergström/SVT.

Här dumpas skiten i naturen

Uppdaterad
Publicerad

Under en månad kommer Umeå kommun att genomföra en kampanj för att minska nedskräpning i naturen. Men det är ett brott som sällan straffas.

Den gamla Holmsundvägen vid Villanäs strax utanför Umeå är ett populärt ställe för miljöbovar att dumpa sin skit och sitt skräp. Boende i området vittnar om att det under många tio-tals år slängts sopor och skräp efter vägen.

I anslutning till vägen finns idag bland annat en gammal sönderrostad bil, en soffgrupp, bilbatterier, krossat glas och massa annat skräp. Och det trots att återvinningscentralen bara ligger ett par hundra meter därifrån.

Skadar djur och natur

Men nu hoppas kommunen få ett slut på detta – med hjälp av allmänheten. Privatpersoner uppmanas att anmäla upphittat avfall till Umeå kommun via appen ”Felanmälan till Umeå kommun”. På så sätt hoppas kommunen kunna plocka bort skräp som kan skada djurlivet.

– Vi har tagit fram en app för att underlätta för folk att tipsa om var de här skräphögarna ligger. Vår förhoppning är att nedskräpningen ska minska när folk inser att det är fel, säger Fredrik Lönneberg, miljöinspektör.

Kampanjen pågår i en månad och alla som rapporter in avfall får boken ”Guiden till Umeås natur”. Dessutom deltar man i en utlottning av tre hikingutrustningar.

Kan leda till fängelse

Att slänga skräp och sopor i naturen är ett lagbrott. Straffskalan ligger mellan böter och fängelse beroende på brottets art och storlek. Ändå är det många som fyller sina bilar med skit och dumpar det i skog och mark, något som skadar natur, vatten och djur. Hittills har de flesta klarat sig utan straff. 

– Det här kan vara väldigt svårutredda brott om man inte hittar spår som kan knytas till en speciell person. Vi har ungefär 50 ärenden per år och då är det både privatpersoner och kommun som ringer in och anmäler, säger Karin Svedberg Larsson, kriminalinspektör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.