Gafsele damlag är ett av Sveriges få helkvinnliga jaktlag. Foto: SVT

Här får männen inte vara med och jaga

Uppdaterad
Publicerad

Gafsele damlag låter kanske som ett fotbollslag, men det är namnet på ett av Sveriges få kvinnliga jaktlag. I Gafsele damlag har 17 kvinnor nu jagat älg tillsammans i fem år. De kommer från hela landet och också från Norge.

Kvinnorna i Gafsele damlag trivs tillsammans och tycker att de får en helt annan roll i det helkvinnliga jaktlaget.

– Skadesköt jag en älg fick jag fick jag snabbt höra det, ”Kan du inte skjuta?”. Man fick aldrig de bästa passen. Det är många kvinnor som farit illa i manliga jaktlag, säger jägaren Marie Fransson.

”Många män som vill vara med”

Gafsele damlag började jaga utanför Skellefteå för fem år sedan, där Sveaskog upplät mark bara för kvinnor att jaga. Nu har man flyttat jakten till Gafsele utanför Åsele. Köttet tar inte kvinnorna tillvara på, det säljer man i Åsele.

– Det är alldeles för besvärlig att ta hem det kylt. Vi kommer ju från hela Sverige och Norge, säger Bente Rönningen jaktledare från norska Trysil.

– Det är många män som vill vara med och jaga med oss, vi har fått många förfrågningar. Men vi släpper inte in någon man. Hos oss skall det bara vara kvinnor som jagar, säger Beate Rönningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.