Foto: Fredrik Larsson

Här fastnar jättetransporten i rondellen

Uppdaterad
Publicerad

Rondeller har modifierats och andra trafikanter ombeds ta hänsyn när 25 jättelika vindkraftverk ska transporteras från Holmsund till Botsmark.

Under de närmaste månaderna kommer ett antal stora vindkraftverk transporteras från Holmsund till vindkraftparken Högaliden utanför Botsmark. För att underlätta transporterna har bland annat flera rondeller genom Umeå modifierats.

Fastnade i rondell

Men när den första vingen skulle passera en rondell på Ersboda sent på tisdagskvällen tog det stopp. En grävmaskin fick komma till undsättning för att den långa transporten skulle kunna ta sig fram.

– Det var för lite utgrävt, det blev ett stopp på upp mot en timme, innan vi kunde köra vidare, Daniel Bjärving som är vägtransportledare.

Ihopmonterade har vindkraftverken en rotordiameter på 150 meter och trots att varje verk är nedmonterat i tio mindre delar är det ändå stora ekipage som rullar genom Umeå kommun nattetid.

”Sakta ner”

Vägtransportledaren Daniel Bjärving vädjar om förståelse från andra trafikanter som möter de stora transporterna. 

– Vi vill inte möta körande fordon. Ser man oss vill vi att man att man saktar ner och pratar med oss, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.