Arne Backlund från Storuman har gjort ett miniatyrkonstverk av kommunhuset. Foto: Lena Norlin

Här flyter Storumans kommunhus

Publicerad

Vid badsjön i Storuman guppar ett bekant litet hus, kommunhuset i miniatyrformat. Något som skapat stor förtjusning hos Storumanborna.

Lena Norlin la upp bilder på Arne Backlunds konstverk på sociala medier. Efter en dag hade inlägget fått närmare 300 gilla-markeringar och ett 20-tal kommentarer.

– Min tanke var att sjöfåglarna skulle få någonstans att bo och att det skulle föreställa ett hus som folk känner igen. Jag har redan sett en fågelmamma med små ungar som sovit där, säger Arne Backlund.

Kommunhuset i liten och stor variant. Foto: Lena Norlin / SVT

”De vill att han ska bygga järnvägsstationen också”

Han gick till kommunen och fick originalritningar och byggde det lilla kommunhuset av och till under vintern. Det är cirka 80 centimeter långt och 40 centimeter brett. Arne har monterat solceller på huset så det tänds när det blir mörkt och han tror att det kommer hålla även under vintern.

– Folk har hört av sig och undrat om Arne ska bygga järnvägsstationen och Stensele kyrka också. Till slut kanske det blir en hel by här på pölen, säger frun Märta Backlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.