En del av den nya pilotsatsningen. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Här invigs den nya pilotanläggningen på Volvo

Publicerad

Under torsdagen invigde Volvo Lastvagnar i Umeå officiellt sin nya 32-miljoner kronors satsning på en ny pilotanläggning. Anläggningen ska med datasimulering testa och utveckla nya tekniker som tillverkningsindustrin i hela världen ska kunna ha nytta av i framtiden.

Ett hundratal inbjudna från näringslivet lokalt, andra delar av Sverige och Frankrike möjligheten att se hur det kan gå till när Umeåfabriken bland annat visade upp en nybyggd robot som virtuellt jobbar med att utveckla tekniker som sedan den fysiska fabriken ska kunna använda för att till exempel sätta ihop en lastbilshytt på det absolut smartaste sättet i serieproduktion.

– Det känns helt fantastiskt att vi här har fått det här globala ansvaret inom flera områden, konstaterar Sandra Finér som är chef för teknik och underhåll vid Volvo lastvagnar.

Bidrar till effektiviseringen

Det är flera forskningsprojekt som pågår i Umeå vid det som sedan två år är ett så kallat kompetenscenter som ska bidra till att effektivisera industrin.

– Idag går teknikutvecklingen väldigt snabbt och vi vill precis som alla andra göra allt vi kan för att korta ner tiden det tar att få ut en produkt på marknaden, berättar Sandra Finér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer