Anton Marklund från Boliden hade en tuff väg med flera incidenter fram till finalen i helgens EM-deltävling i rallycross i Hölje. Foto: SVT

Här kör Anton hem EM-delsegern i rallycross

Uppdaterad
Publicerad

Anton Marklund från Boliden drygade i helgen ut sin EM-ledning i efter sin seger i Höljes, den tredje av fem deltävlingar i FIA European Rallycross Championship 2017 – men semifinalen blev dramatisk.

Han har tävlat sedan 2012 och tagit två pallplatser och en fjärdplats i VM tidigare, så helgens delseger i EM var efterlängtad för Bolidensonen.

– Det betyder otroligt mycket. Äntligen får jag hoppa upp på topplatsen på podiet. Det är en dröm som går i uppfyllelse måste jag säga, säger Anton Marklund till SVT.

”Vet inte om jag blivit påkörd så många gånger”

Men Anton och hans team fick kämpa hårt för segern med bland annat punktering och en förstörd drivaxel.

Hör Anton berätta om tävlingens inledande lopp där han fick kämpa i uppförsbacke med flera incidenter:

– Då började jag tänka ”vad fasen, i Q4 måste vi bara ta oss i mål så jag ens kommer till semifinal” men klarade det och kom till andra led i semifinalen.

Och starten i hans semifinalrunda blev minst sagt händelserik.

– Jag vet inte om jag någonsin blivit påkörd så många gånger under ett halvvarv, det var bilar precis överallt, men som tur var kom vi ut levande och med en bil som fungerande så vi kunde ta hem segern i semin.

Taktiken: Ska gå ”all in”

Efter tre deltävlingar i europamästerskapet ligger han på en förstaplats på 81 poäng – 19 poäng före tvåa Robin Larsson – inför de två sista deltävlingarna som körs i franska Loheac den 2-3 september och lettiska Riga den 16-17 september.

– Självklart är det en skön känsla att ta med sig så mycket poäng som vi gör och drygar ut ledningen, men samtidigt kan vi inte börja slappna av. Bryntesson, Larsson och Rustad är grymt snabba allihopa. Om man börjar ta det passivt och börjar köra ”safe” så sätter man sig i konstiga situationer. Det är bättre att gå ”all in” och försöka göra så bra ifrån sig som man kan. Jag ska försöka vinna de två tävlingar som är kvar, så vi får se hur det går, säger han.

Vad skulle det betyda med ett guld för dig?

– Sedan 2012 när jag tog mitt första guld i Touring car så har jag haft en del ”ups” och en del ”downs”, säger Marklund som tycker att han börjat samlat lärt sig tillräckligt av de prövningar han ställts inför de senaste åren och kanske förtjänar att vinna ett EM-guld.

– Det skulle vara grymt roligt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.