Foto: TT

Här lånar barnen flest böcker

Barnen i Västerbotten är bland de bästa i Sverige på att låna böcker på biblioteket. Allra mest böcker lånar barnen i Bjurholm. Det visar statistik som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Det är flera kommuner i länet som ligger i topp när det gäller hur många böcker som lånas per barn på kommunala bibliotek. Allra bäst på att låna böcker är barnen i Bjurholm. Där lånades 36,5 böcker per barn under förra året.

– Vårt bibliotek ligger i skolan och det är lätttillgänligt. Sedan har vi har verksamhet som knyter barnen till oss. Vi har barnboksprat och lite aktiviteter. Alla ska känna sig välkomna och vi vill skapa lust till läsande, säger Karin Gulliksson, bibliotekschef på Bjurholms bibliotek.

Söker upp föräldrar

Bjurholms bibliotek har även uppsökande verksamhet. Till exempel besöker de föräldramöten.

– En del föräldrar har aldrig varit på biblioteket. Därför tycker vi att det är viktigt att presentera biblioteket, och vad man kan göra och hur man beter sig här, säger Gulliksson.

Siffrorna på barnbokslånen skiljer sig stort mellan olika kommuner i länet. Sämst på att låna böcker är barnen i Vilhelmina. Där lånar barnen bara 9,6 böcker per barn.

Antal barnbokslån 2016

Visa

Bjurholm 36,5

Norsjö 34,4

Dorotea 34

Vännäs 33,3

Umeå 32

Malå 31,3

Åsele 29,8

Skellefteå 26,1

Robertsfors 18,5

Storuman 18

Lycksele 16,9

Nordmaling 16,3

Sorsele 14

Vilhelmina 9,6

Vindeln Uppgifter saknas

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer