Se Julia – Umeås nya skulptur. Foto: SVT.

Här monteras Umeås nya skulptur

Publicerad

Under torsdagen monterades en sju meter hög skulptur mellan Kyrkbron och Konstnärligt campus i Umeå. Verket är skapat av en spansk konstnär och är unikt i sitt slag.

Skulpturen står placerad längs Östra Strandgatans strandpromenad och föreställer ett ungt kvinnoansikte blickandes ut över älven. Stefan Andersson är ägare av Galleri Andersson/Sandström i Umeå. Han har ansvarat för leveransen.

– Den är gjord i gjutjärn i Spanien. Konstnären har gjort den i sektioner, säger Stefan Andersson.

Ett unikt konstverk

Delarna monterades bit för bit och under torsdagseftermiddagen stod den klar. Verket är skapat av den spanske konstnären Jaume Plensa, som har flera verk i Umeå. Bland annat vid Umedalens Skulpturpark och längs Umeälvens strandpromenad i riktning mot Öbacka.

Skulpturen mellan Kyrkbron och Konstnärligt campus är unikt i sitt slag.

– Det finns bara ett exemplar av denna, säger Stefan Andersson.

Ägs av Balticgruppen

Det är Balticgruppen i Umeå som har köpt in skulpturen. Styrelseordförande Jonas Olsson tycker att det känns kul att verket är på plats.

– Den kommer att passa bra här. Området som helhet kompletteras med hjälp av skulpturen. Den fyller sin plats, säger Jonas Olsson.

Vad kostade den?

– Jag vill inte gå in på exakta summor men det rör sig om miljoner, säger han.

Se mer från monteringen i klippet.

Skulpturen Julia

Julia är en ju meter hög skulptur i form av ett ungt kvinnoansikte. Skaparen är en spansk konstnär vid namn Jaume Plensa, en internationellt erkänd konstnär som ställt ut konst över hela världen. Plensa har flera verk i Umeå, bland annat vid Umedalens Skulpturpark och längs Umeälvens strandpromenad.

Skulpturen är en serie av verk där konstnären skannat in olika ansikten i ett 3D-program. Verken ska symbolisera det inre livet.

Den kommer att stå vid strandpromenaden i Umeå på obestämd tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.