Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tony Söderlund om hur man ser att flodkräftan blivit smittad av kräftpesten. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Här placeras flodkräftor i Skellefteälven – i hopp om att kräftpesten är borta

Uppdaterad
Publicerad

Flodkräftor placeras nu ut i Skellefteälven för att se om den är fri från kräftpesten. Förhoppningen är att kräftorna ska överleva och bli starten på ett nytt bestånd.

– Om de blir smittade så dör de väldigt snabbt, inom en vecka eller två, säger Tony Söderlund, enhetschef för Kultur- och fritidskontoret på Skellefteå kommun.

Det var i början av sommaren 2022 som kräftpest upptäcktes i Skellefteälven. I veckan har Skellefteå kommun tillsammans med fiskevårdsföreningar placerat ut ett 50-tal flodkräftor i burar runt om i Skellefteälven för att se om kräftpesten finns kvar. Om flodkräftorna överlever innebär det att kräftpesten har försvunnit.

– Det kan bli starten på ett nytt kräftbestånd i älven, säger Tony Söderlund.

Kontrolleras regelbundet

Kräftburarna kommer att kontrolleras med jämna mellanrum för att se om de blivit smittade. Om ungefär en månad kommer provfiske i älven att ske.

Hör om hur flodkräftorna påverkas av kräftpesten i klippet.

Fakta om kräftpest

Kräftpest är en smittsam sjukdom som riskerar att slå ut hela bestånd av svenska flodkräftor. Senast Västerbotten drabbades av kräftpest var i Umeälven 2011. Det var då det nordligaste konstaterade fallet i landet.

Smittan sprider sig framför allt genom olagligt utplanterade signalkräftor och då fiskeredskap och annat flyttas från ett smittat vattendrag till ett annat.

Källa: Länsstyrelsen Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.