Foto: Andreas Johansson

Här plogas vägen – som täcks av fem meter snö

Uppdaterad
Publicerad

Redan i mitten av april började Vildmarksvägen till Stekenjokk att plogas – för att den ska kunna öppnas i början av juni. Med upp till fem meter snö på vissa ställen jobbar snöröjarna nästan dygnet runt med att ploga en av Sveriges högsta belägna turistvägar.

– Det är inga rekordmängder med snö längs efter vägen i år, men det tar mycket längre tid att ta sig igenom i år då snön är så hård, säger snöröjaren Bertil Fjellström.

Att snön är extra hård i år säger han beror på att det under vintern har varit mycket västliga vindar och milt väder.

Får göra samma jobb två gånger

Tre snöröjare jobbar med att ploga vintervägen; en grävmaskinist och två man som kör skift med snöslungan. Det gäller att börja tidigt under året eftersom snön kan komma tillbaka på ställen där de redan röjt.

– Det är inget ovanligt att vädret ändras och det blåser tillbaka snö på de bitar av vägen där vi redan plogat. Det brukar ofta bli så att vi får göra jobbet en gång till, så därför är det viktigt att vi har marginal till invigningen av vägen i juni, säger Bertil Fjellström.

Bilden är från förra årets snöröjning. Foto: Arkiv SVT

Speciell känsla

Vägen snöröjs vid samma tidpunkt varje år, men trots det menar snöröjarna att det är en speciell känsla varenda år när det är dags.

– Det är fascinerande, trots att man ser den varenda dag, säger Bertil Fjellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.