• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Vildmarksvägen plogas i klippet. Foto: Axel Persson

Här plogas Vildmarksvägen – snöröjaren: ”Fridfullt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har snöröjningen av Vildmarksvägen mellan Klimpfjäll och Gäddede börjat. Det är en sträcka på två mil där snödjupet är runt tre och en halv meter. Vägen ska plogas innan den ska öppnas i juni. Men snöröjaren Bertil Fjellström är inte stressad.

– Det är fridfullt och ganska soligt. Vi har det trivsamt, säger han.

Se snöröjningen av Vildmarksvägen i klippet.

Var börjar och slutar Vildmarksvägen?

Vildmarksvägen går över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland och är Sveriges högsta asfalterade väg. I söder börjar vägen vid E45 i Strömsund och i norr i Vilhelmina.

När öppnar Vildmarksvägen 2024?

Delen över Stekenjokk är öppen från 6 juni fram till 15 oktober.

Varför byggdes Vildmarksvägen?

I mitten av 1980-talet såg man en minskning av besökare i området. Kommunerna Strömsund, Vilhelmina och Dorotea startade då projektet Vildmarksvägen över Stekenjokk, ”Sveriges vackraste väg”. Syftet med projektet var att marknadsföra djur, natur och de lokala aktiviteterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.