Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Privat

Här protesterar omsorgspersonal i Storuman – blockerade europaväg utanför kommunhuset

Uppdaterad
Publicerad

Under några minuter vid lunchtid i onsdags blockerades E12 utanför kommunhuset i Storuman av missnöjd omsorgspersonal. Anledningen till protesten är att inte alla får del av den höjda OB-ersättningen som är tänkt att locka vikarier till vården.

– Signalerna vi nattare får med detta agerande är att vi är mindre värda, säger Eira Henriksson, undersköterska.

Klockan 12, igår onsdag, blockerade dagpersonal från hemtjänsten i Storuman all trafik på Blå vägen utan för kommunhuset i ett par minuter. Anledningen till protesten var att visa sitt stöd för nattpersonal som inte får ta del av en tillfällig höjning av OB-ersättningen.

– Vi ville visa vårt stöd för våra kollegor. Natt är enligt mig verkligen obekväm arbetstid, säger en person som deltog i trafikstoppet till SVT.

Gäller inte efter 22

Storuman har, likt många andra kommuner, försökt locka till sig vikarier för att lösa bemanningen under sommarsemestern. Kommunen har därför lovat en ökad OB-ersättning under perioden 19 juni till 27 augusti.

Undersköterskan Eira Henriksson arbetar natt och är en av de som inte får del av satsningen – då den tillfälligt höjda OB-ersättningen inte gäller mellan 22-06 på vardagar.

– Vi anser att kommunen diskriminerar oss som arbetar natt, säger hon.

Eira deltog inte själv vid blockaden, men hon uppskattar gesten och menar att det känns bra att nattpersonalen har stöd från kollegorna som arbetar dag.

”Tar till oss av kritiken”

Under onsdagseftermiddagen lämnade hon in en skrivelse till kommunen tillsammans med en namninsamling – där de kräver att även nattpersonal ska få ta del av den ökade OB-ersättningen. Om så blir fallet kommer först att beslutas efter sommarsemestrarna när kommunen utvärderar sommaren.

– Någonstans var vi tvungna att dra gränsen eftersom att detta är medel utanför ramarna. Vi står inför ett tufft ekonomiskt läge kommande år, skriver Helena Steen, socialchef i Storuman i en skriftlig kommentar till SVT och fortsätter:

Vi tar till oss av den kritik och de synpunkter som framkommit. Om det efter avslutad utvärdering framkommer att något blivit fel kommer vi naturligtvis att åtgärda det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.