Se när nya Vasafärjan ”föds” – första biten på plats Foto: Pressbild, Wasaline / Roy Fogde, Yle

Här sätts första delen av nya Vasafärjan på plats

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av den nya Kvarkenfärjan går stadigt framåt. Idag togs ett stort kliv framåt när fartygets första kölsektion sänktes ner i varvet i finska Raumo.

Den så kallade kölsträckningen innebär att den första färdigsvetsade sektionen av fartyget, med en vikt av nära 210 ton, sattes på plats i torrdockan. Första pusselbiten av färjan som ska binda samman Umeå i Sverige med Vasa i Finland är därmed på plats.

”Kölsträckningen är ett viktigt moment som kan ses som fartygets födelseögonblick”, skriver rederiet i ett pressutskick.

– Jag är mycket stolt över att vi nått denna milstolpe. Kölsträckningen är något vi sett fram emot över en längre tid. Nu kan vi äntligen se att de många åren av planering börjar leda till något konkret, säger Wasalines verkställande direktör Peter Ståhlberg.

Färjan beräknas vara färdig för trafik våren 2021.

Svenska Yle var på plats vid ceremonin och sände live. I klippet ovan kan du se utdrag ur sändningen. Hela sändningen hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.