Foto: SVT Design

Här ska fabriken ligga

Uppdaterad
Publicerad

Europas största batterifabrik med runt 2500 anställda – så marknadsför Northvolt själv satsningen som siktar mot att börja producera litiumjonbatterier redan om tre år.

Fullt utbyggd år 2023 ska fabriken producera 32 GWh som räcker till ungefär en halv miljon elbilar. År 2019 ska en så kallad demolina finnas färdig i Västerås för att testa processer och produkter.

Anläggningens yta i Skellefteå är planerad till ett 50 hektar stort område.

Batterifabriken Northvolt

Kräver 40 miljarder – har en bråkdel

Satsningen kräver investeringar på totalt 40 miljarder kronor, och hittills har bolaget endast presenterat en pytteliten del av finansieringen. Med insatser från Vattenfall, Energimyndigheten, Vinnova, EU och Stena har företaget fått ungefär 100 miljoner kronor, och ABB har meddelat att man går in med ungefär lika mycket.

Northvolt meddelade då också att man räknar med att presentera fler liknande samarbeten inom ett par veckor.

Bolaget har tidigare gått ut med att det i en första finansieringsrunda behöver hitta 12 miljarder kronor. På sikt handlar satsningen inte bara om batterier till bilar utan om elektrifiering som kan gälla allt från bussar i stadstrafik och gruvindustri till energilagring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet